ποίημα για σένα: 90 ~ ο Κώστας Καρυωτάκης στον Μιλτιάδη Μαλακάση

ποίημα για σένα

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

90 ~ ο Κώστας Καρυωτάκης στον Μιλτιάδη Μαλακάση

***

Μικρή Ασυμφωνία εις Άλφα μείζον

Α! κύριε, κύριε Μαλακάση,
ποιος θα βρεθή να μας δικάση,
μικρόν εμέ κ' εσάς μεγάλο,
Ίδια τον ένα και τον άλλο;
Τους τρόπους, το παράστημα σας,
το θελκτικό μειδίαμά σας,
το monocle που σας βοηθάει
να βλέπετε μόνο στο πλάι,
και μόνο αυτούς να xαιρετάτε
όσοι μοιάζουν αριστοκράται,
την περιποιημένη φάτσα,
την υπεροπτική γκριμάτσα
από τη μια μεριά να βάλη
της ζυγαριάς' κι' από την άλλη
πλάστιγγα, να βροντήσω κάτου,
-μισητό σκήνωμα, θανάτου
άθροισμα, συντριμμένο βάζον-
εγώ, κύμβαλον αλαλάζον.
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση,
ποιος τελευταίος θα γελάση;


από τη συλλογή "Ελεγεία και Σάτιρες"
.

Ετικέτες ,

12.1.09

11 Comments:

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! ΤΙ ΑΗΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΑΝΙΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ;

Τρίτη, Ιουνίου 09, 2009 11:32:00 μ.μ.  

Καθείς με την αξία του, Karamolegou. Αν κάποιος ποιητής δεν συναντά τις προτιμήσεις μας δεν σημαίνει ότι δεν έχει συνεισφέρει στην ελληνική ποίηση. Έγραψε κι ο Μαλακάσης την ιστορία του.

Άσε που πολλοί "αριστοκρατικοί τύποι" κέρδισαν Νόμπελ με την αξία τους...

Τρίτη, Ιουλίου 07, 2009 12:01:00 μ.μ.  

ο μαλακασης ειναι τεραστιος ποιητης τωρα γιατι η κοντρα δεν ξερω.

Τρίτη, Ιουνίου 05, 2012 10:52:00 μ.μ.  

Αποφεύγω την δική μου, διόλου κολακευτική για τον Κώστα Καρυωτάκη, ερμηνεία και αντιγράφω την εξήγηση της "κόντρας" από το pythagorio.edu.gr:

1. Ο Καρυωτάκης είναι ο ποιητής που, απογοητευμένος από την προσωπική του ζωή καθώς και από τις καταθλιπτικές συνθήκες της εποχής του Μεσοπολέμου, αναζητά διέξοδο μέσα στη σάτιρα που φθάνει στο σαρκασμό. Αυτή η διάθεση ανιχνεύεται και στο συγκεκριμένο ποίημα, το οποίο με μια πρώτη ματιά δίνει την εντύπωση πως το θέμα του είναι ασήμαντο, εξαντλείται σε μια προσωπική, ποιητική διαμάχη του ποιητή με το Μαλακάση. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη μελέτη του ποιήματος πείθει πως ουσιαστικά είναι μια διαμαρτυρία, μια δήλωση αντίστασής απέναντι στην κενότητα της εποχής του. Στο πρόσωπο του Μαλακάση σαρκάζει, αρνείται κυρίως τη συμπεριφορά των ανθρώπων της αριστοκρατικής καταγωγής, όπως και εκείνων που την υπερθεματίζουν.
Σαρκάζει τις αντιλήψεις αυτών που αξιολογούν τον άνθρωπο με κριτήρια επιφανειακά, όπως αυτό της καταγωγής. Μέσα από τη θέση «να χαιρετάτε όσους μοιάζουν αριστοκράται» κρίνει αρνητικά όσους έχουν περιορισμένο οπτικό πεδίο , όσους συναναστρέφονται μόνο τους ανθρώπους που είναι αριστοκράτες. Επιπλέον, ο Καρυωτάκης διακωμωδεί το Μαλακάση, γιατί συνηθίζει να εκτιμά και να υιοθετεί μόνο τα εξωτερικά και εφήμερα γνωρίσματα της ανθρώπινης φύσης (το παράστημα, το monocle, την περιποιημένη φάτσα) και ταυτόχρονα σαρκάζει συνολικά τις αντίστοιχες επιλογές των ανθρώπων της εποχής του, την κενότητα και τη ματαιοδοξία τους. Τέλος, το ποίημα αυτό δε στηλιτεύει μόνο τον κοσμικό κύριο Μαλακάση, αλλά όλον τον ποιητικό κόσμο που ακολουθώντας μια καθιερωμένη μανιέρα γραφής, εστιάζει στον καλλωπισμό των ποιημάτων, απαξιώνοντας τη βαθύτερη ουσία που οφείλει ο κάθε ποιητής να αναζητά.

2. [....]

3. Ο Καρυωτάκης γράφει αυτό το ποίημα με αφορμή μια παρεξήγηση ανάμεσα σε αυτόν και στο Μαλακάση. Συγκεκριμένα, το 1925 όταν ο Καρυωτάκης θέλησε να συγχαρεί το Μαλακάση για τη διάλεξη που έδωσε για τον Ζαν Μορεάς, εκτίμησε ότι ο Μαλακάσης τον αγνόησε επιδεικτικά, οπότε ενοχλημένος έγραψε το ποίημα.
Με τον τίτλο που επιλέγει παραπέμπει σε στοιχεία μουσικού κομματιού, τα οποία ωστόσο παραποιεί, γιατί πρόθεσή του είναι να διακωμωδήσει και να σαρκάσει την ποιητική αξία του Μαλακάση και να την αντιπαραθέσει προς τη δική του. Ο όρος ‘Ασυμφωνία’ δηλώνει εξαρχής τη διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στην ποίηση του Μαλακάση και του Καρυωτάκη και, παρόλο που συνοδεύεται από τον όρο ‘Μικρή’, κάθε άλλο παρά ως τέτοια μπορεί να ερμηνευτεί. Το ‘Μικρή’, αν και συνηθίζεται ως χαρακτηριστικό μουσικών συνθέσεων, εδώ εμφανίζεται αντιθετικά προς τον όρο ‘Μείζον’. Με την αντίθεση αυτή γίνεται αισθητή η περιπαικτική του διάθεση και καταγράφεται από την αρχή το μέγεθος της διαφοράς των δυο ποιητών. [....]

4. Ο Καρυωτάκης σαρκάζει άμεσα την προσωπικότητα του Μαλακάση που ενδιαφέρεται μόνο για θέματα ανούσια, αδιάφορα, επιφανειακά και έμμεσα το ποιητικό του έργο.
... ... ...

Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2012 10:59:00 π.μ.  

Τελευταιος γελασε σιγουρα ο Κωστας Καρυωτακης.

Σκατα στους αστους "καλιτεχνες" και τις ευαισθησιες τους.




Ενας ποιητης του δρομου

Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2012 11:40:00 μ.μ.  

Ποιητή του δρόμου,

δεν πιστεύω πως γελούσε την ώρα που πατούσε την σκανδάλη.

Τρίτη, Αυγούστου 07, 2012 6:05:00 μ.μ.  

Να εχουμε και μια επιγνωση του τι λεμε...Ο Μιλτιαδης Μαλακασης ειναι πραγματικα μετριος ποιητης και αυτο φαινεται και αν μελετησει κανεις τα ποιηματα του τα οποια ειναι γεματα αδυναμιες και αν ψαξει το ποιητικο του εργο που ειναι απειροελαχιστο....Το να μην σ'αρεσει ενας λογοτεχνης ειναι αποδεκτο,το να εισαι αγενης στο προσωπο του απαραδεκτο!!!

Κυριακή, Δεκεμβρίου 16, 2012 10:57:00 π.μ.  

ο καρυατακης με αυτο το ποιημα του δεν δειχνει την ανωτερωτητα του αλλα τον εγωισμο του απεναντι σε εναν καλυτερο ποιητη επισης δεν πρεπει να κρινουμε τους ανθρωπους επιφανειακα οπως λεει και μεσα στο ποιημα του πραγμα που αυτο δεν τηρει!το ποιημα δεν προσβαλλει τον Μαλακαση αλλα τον ιδιο τον ποιητη οποιος συμπεριφερεται εγωιστικα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 29, 2014 4:16:00 μ.μ.  

https://www.facebook.com/notes/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%B6%CF%89%CE%BD/338606376176236

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 10:24:00 π.μ.  

Μαλακάση και κάθε Μαλακάση, οι Καρυωτάκηδες της εκάστοτε εποχής θα σας πηδάνε στο διηνεκές.

Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2016 10:45:00 μ.μ.  

Ναι, θα τους πηδάνε και μετά θα αυτοκτονούν επειδή δεν ανέχονται ούτε τον εαυτό τους.

Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2016 10:09:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home